Assortiment & e-Commerce
Uitgebreid zoekscherm
Naam Kleur
Vorstbestendig Bloemvorm
Klassificatie Bloeiperiode
Hoogte - cm Geur
Zoeken  
Rozen  Planten  Toebehoren  Nieuwe Lens creaties  Nieuw in ons assortiment 
Rozen
Bodembedekkende rozen
Een nieuwe soort rozelaars is sinds een paar jaar fel in trek gekomen. Wat vroeger als een eigenaardigheid beschouwd werd, is dank zij de laatste winningen, en vooral de onze, tot een volwaardig materiaal geworden om perken en bermen te versieren.
Botanische species
Deze categorie groepeert de botanische species (of de 'wilde' rozelaars) die spontaan ontstonden en gevonden werden in het wild op het Noordelijk halfrond. Ze bloeien van begin mei tot einde juni en brengen weliswaar slechts eenvoudige bloemen voort maar dan op een massieve wijze terwijl de herbloeiende variėteiten hun bloeiperiode over de hele zomer spreiden en, in totaliteit, niet meer bloemen produceren. De sierwaarde van de botanische species ligt niet alleen in het gracieus en poėtisch uitzicht en in de bloei maar zeker ook in de verscheidenheid van het blad (vijf- tot zeventiendelig), zijn kleur (van lichtwit- grijsgroen tot zeer donker glanzend groen en licht rood-purper tot donker metaalblauwiggroen) en de bottels (zeer verschillend van kleur, vorm en grootte, gaande van geel, geeloranje, oranje-rood, roodbruin tot zwart en van rond, eirond naar flesvormig). De snoei beperkt zich tot het uitdunnen van het overtollig of drooggeworden hout.
English roses - Austin roses
Deze benaming werd gegeven aan een grote reeks variėteiten van de Engelse kweker David Austin die als eigenschap hebben het uitzicht, de pastelkleur en de geur van de oude rozen te koppelen aan de mogelijkheid tot doorbloeien van de moderne variėteiten . Zij stammen allemaal af van BELLE ISIS, een roos van de Belgische kweker Louis Parmentier. Zij worden liefst op 80cm van elkaar geplant.
Grootbloemige Theehybriden
Grootbloemige theehybriden zijn perkrozen die een tot 3 ą 5 grote bloemen per steel bevatten. Ze zijn meestal 80 tot 150 cm hoog en hebben een grote klassiek gevormde bloem. Ze worden vooral gebruikt in perken of als snijbloem.
Klimrozelaars
Omvatten zowel klimrozen als liaanrozen. De liaanrozen, die meer dan 5 ą 6 m worden, zijn vooral geschikt om in de hoogste bomen te laten groeien of op een groot afdak. De klimrozen, meer dan 3 m, worden geplant tegen een gevel, een pilaar, op een pergola ...
Miniatuurrozelaars
Struikjes van 15 tot 20 cm hoogte zeer rijkbloeiend. De kleine bloempjes zijn volmaakt zoals die van de grootbloemige rozelaars. De miniatuurroosjes zijn ook aan te bevelen voor de beplanting van smalle tuinbedden met een maximum hoogte van 25 cm ook voor boorden, Japanse tuinen en voor potcultuur.
Moderne heesters
Deze rozelaars herbloeien flink. De snoei, die zoals voor de andere herbloeiende variėteiten, na de winter gebeurt, wordt langer toegepast (± 60 cm). De met een aangeduide variėteiten kunnen ook als klimmende rozelaars gebruikt worden.
Moschatahybriden
De moschatahybriden vormen een groep doorbloeiende heesters (lage en hogere) die in de loop van hun bloeiperiode steeds nieuwe en soms vele grondscheuten uit de oculatieplaats vormen. De meeste van deze jonge takken zijn overbuigend en eindigen met een bloemtros. Deze bloemtros bloeit nog hetzelfde jaar en, half uitgebloeid, geeft de omgebogen tak reeds nieuwe vertakkingen uit de eerste ogen onder de grote tros die kleinere trossen produceert. Zo gaat de bloemzetting en de vertakking voort tot de basis toe. Een aanrader is wel de verslenste bloem te verwijderen tot 15 september... Vanaf die tijd laat men de bloemen hun normale gang gaan waarna ze botteltjes vormen die het sieraad zijn van de plant gedurende de rustperiode. Na de winter, in de lente, snoeit men alleen de trossen weg, dit om de plant zeer vroeg in bloei te hebben. En hij doet het... Tijdens zijn eerste bloei, in de lente, die een maand vroeger komt dan wanneer we radicaler zouden gesnoeid hebben verschijnen reeds de nieuwe grondscheuten die hun bloemen boven de eerste bloei aanbrengen. Men onderhoudt de plant verder door de uitgebloeide trossen te verwijderen. De winter daarop verwijdert men de takken die reeds twee jaar na elkaar hebben gebloemd. Door het overbuigend karakter zijn de moschatahybriden zeer goed te gebruiken in potten, bakken en kuipen. Ze groeien gemakkelijk en geven steeds nieuw goed hout. De met aangeduide variėteiten kunnen eveneens als klimmer gebruikt worden.
Oude rozelaars
De oude rozelaars zijn niet herbloeiend en bloeien van einde mei tot einde juni op het hout van het voorbije seizoen. Uitzondering hierop zijn de Bourbonrozen, Portlandrozen, Chinese rozen en remontanthybriden. De éénmaal bloeiende rozen zijn bijzonder sierlijk en behoeven weinig onderhoud doordat de snoei onmiddellijk na de bloeiperiode plaatsvindt om aldus nieuw bloemhout te kweken. Na de winter kan men zich beperken tot het eventueel ordentelijk maken van de rozelaars door overtollige, te lange of dode takken te verwijderen. De met aangeduide variėteiten kunnen eveneens als klimmers gebruikt worden.
Rugosarozen
Deze heesterrozen van 1,2 tot 3 m hoog, zijn afkomstig van de botanische Rosa rugosa (japanse bottelroos). Een aantal onder hen hebben de specifieke dikke bottels die goed geschikt zijn voor confituur of wijn te maken.
Stamrozelaars
Geef een extra dimensie aan uw tuin, plant stamrozelaars tussen lagere soorten in perken, tussen heesters, langs een pad of oprit of alleenstaand in het gras. Stamrozelaars laten uw rozen bloeien op twee niveau's en geven een bijzonder uitzicht aan uw tuin. Een tip: Plant een stamrozelaar in een bloembak (voor terrassen, balkons en patio's), al dan niet aangevuld met lagere rozen aan de voet.
Trosrozelaars
Trosrozen, vroeger floribunda's (trosroos met grote bloem) en polyantha's (trosroos met kleine bloem) genoemd, zijn rozen die meerdere bloemen per steel bezitten. De hoogte van de struiken varieert van 50 cm tot 120 cm. De bloemen zijn enkel,halfgevuld of gevuld en geuren soms heerlijk. Deze groep rozen zijn vooral geschikt voor perken en gemengde borders.