Lens Roses Nieuws
19/09/2018: Het verhaal van de nieuwe roos 'Milhem Pemberton'
De Milhelm Pemberton roos staat symbool voor een daad van waardigheid en verzet tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De 46 jarige Fransman Louis Milhelm zag in de streek van Selvigny, Noord Frankrijk, een tweedekker neerstorten en was ontsteld van de manier waarop de Duitsers de dode Canadees behandelden. Ze ontdeden hem van als zijn persoonlijke bezittingen, tot zijn knopen toe, voor ze het lichaam in een klungelig gemaakte kist begroeven.
Milhem greep in en verklaarde in een brief later aan de familie Pemberton dat hij het niet kon aanzien dat de piloot in dergelijke miserabele omstandigheden begraven werd.
Hij waste zijn aangezicht, kamde zijn haar en zorgde voor een waardige begraafplaats op het kerkhof van Honnechy. Hij zorgde voor een eiken kruis, zelf gegraveerd. ‘Ici repose le Lieutenant J.D. Pemberton, décédée le 21 août 1917’

22/03/2018: Begeleiden van snoei rozentuin Chaumont-Gistoux – 16/03/2018
In de gemeentelijke rozentuin van Chaumont Gistoux, gelegen naast het gemeentehuis, werd met een groep vrijwilligers een aantal rozen in de rozentuin fors gesnoeid.

01/12/2017: Lens Roses - Thee collectie
Graag stellen wij u onze thee collectie voor met als hoofdingrediënt roos. Alle thee en infusie wordt door ons samengesteld in samenwerking met Valérie Hallin, theesommelier. De mengsels bevatten hoog kwalitatieve ingrediënten. Een cadeautip voor de feestdagen.
01/12/2017: Doop van de roos ‘Prins Alexander van België’ tijdens de plantendagen in Celles
Tijdens de plantendagen in Celles, in het schitterende park ‘La Feuillerie’, werd op 21 september de roos 'Prins Alexander' gedoopt. Dit in aanwezigheid van Prinses Lea meter van de roos en baron Edouard Vermeulen peter.
26/07/2017: 'Empereur Charles IV' een opmerkelijke roos
In het kader van de viering van de 700ste geboorteverjaardag van Karel IV (1316-1378) heeft de Luxemburgse rozenvereniging, de Lëtzebuerger Rousefrënn, een roos opgedragen aan Karel IV. , koning van Bohemen en keizer van het Heilige Roomse Rijk. Afkomstig van het Huis Luxemburg werd Keizer Karel IV tijdens de Middeleeuwen als een van de belangrijkste vorsten van zijn tijd gezien.
22/06/2017: Een charmante nieuwe roos : 'Henrianne de Gerlache'
In september 2016, ter gelegenheid van het Internationale Rozenconcours in Le Roeulx, werd onze nieuwe roos 'Henrianne de Gerlache' gedoopt.
Het betreft een moschatahybride, een gezonde, sterke heester. De kleine bloemen staan in grote piramidale trossen die 50 tot 100 bloemen kunnen tellen. Ze zijn komvormige gevuld en openen tot platte bloemen die hun meeldraden tonen waardoor het een bijen plant is. De bloemen zijn wit in het centrum met veranderende roze tinten en hebben de fijne bloemengeur van Rosa multiflora.
02/06/2016: Nieuwe roos ‘Garance’ ter herdenking van 100 jaar Groote Oorlog te Verdun, 21 mei 2016
Onder een stralende zon werd op zaterdag 21 mei in het park Japiot te Verdun de nieuwe roos ‘Garance’ gedoopt. Een doop vol symbolen: meter van de roos is de aarde , als doopwater: korenbloemwater, de bekende dragees (suikerbollen) van Verdun die de in de menigte werden gegooid, het planten van de nieuwe roos, … kortom een prachtig feest voor de voorstelling van deze nieuwe roos.
Peter van de nieuwe roos is de Franse acteur en schrijver Christophe Malavoy die enkele boeken schreef over de eerste wereldoorlog. Onder andere 'Parmi tant d'autres', het verhaal over zijn grootvader die in 1915 aan het front sneuvelde.
02/06/2016: Een roos voor Stéphanie d'Ursel - 12/09/2015
Een verrassing was het voor Stéphanie d'Ursel toen familie en vrienden haar tijdens de plantendagen in Hex een roos op haar naam aanboden.
De nieuwe trosroos 'Stephanie d'Ursel' werd er warm onthaald.

25/09/2015: Nut van Tagetes als voorteelt voor rozen
Rozen hebben een lange levensduur, tot 25-30 jaar en zelfs langer als ze goed onderhouden worden.
Indien u na 10 jaar bestaande rozelaars wenst te vervangen dan is het aangeraden ook de grond te vervangen.

Waarom? Na verloop van tijd kunnen de wortels van de rozen het rozenaaltje (Pratylenchus penetrans) aantrekken. Dit aaltje kun je niet met het blote oog waarnemen, maar leeft van de wortels van de roos. De roos heeft daar geen last van want deze is voldoende ingeworteld.
05/06/2015: Een nieuwe klimroos: 'Gret's Joy' in Zug (CH) voorgesteld.
Een nieuwe klimroos ‘Gret’s Joy’ werd op vrijdag 5 juni in Zug (Zwitserland) gedoopt. Met jazz muziek, een vleugje water door de kleinkinderen, een gezellig samenzijn met de leden van de rozenvereniging werd de roos voorgesteld.
05/03/2015: De Persicahybriden van Chris Warner
Nieuw in onze rozencollectie zijn de originele rozen van de Britse rozenwinner Chris Warner. Het zijn rozen met uitzonderlijke kwaliteiten als lange bloei, ziekte resistentie en interessante bloemvorm en bloemkleur. Lens Roses vertegenwoordigt Warner’s Roses In België.
21/01/2015: In de kijker: Rosa ‘Juliana von Stolberg’
Deze zeer aantrekkelijke moschatahybride (heesterroos) van Louis Lens is het resultaat van een kruising tussen de rozen ‘Rush’ en ‘Brittania’. Onder het nummer LLX 8868 stond de roos lange tijd in het Europa Rosarium Sangerhausen (DE) geplant tot ze daar de naam ‘Juliana von Stolberg’ kreeg. Ter info: www.europa-rosarium.de

13/06/2014: Een roos voor koninklijk modeontwerper Edouard Vermeulen
Tijdens de plantendagen in de kasteeltuinen van Hex (Limburg) werd op vrijdag 13 juni 2014 de nieuwe roos ‘Edouard Vermeulen’ gedoopt .
De ontwerper van het modehuis Natan , tevens koninklijk couturier laat zich graag inspireren door de natuur en was zeer blij met de nieuwe roos in zijn lievelingskleur: bois de rose, vieux rose.

06/09/2013: Poppy Rose ® nieuwe humanitaire roos
Naar aanleiding van de start van de herdenking van de Grote Oorlog (1914-1918) werd in het Flanders Field Museum in Ieper de nieuwe 'Poppy Rose'® gedoopt.
.
23/06/2013: Nieuwe roos ‘Eilike’ werd gedoopt in Sangerhausen (DE)
Van 20 juni tot en met 23 juni waren we met een 250 rozenkenners samen in het Euro Rosarium Sangerhausen voor de ‘International Heritage Rose Conference’.
Een bijzondere samenkomst van rozenexperts uit Nieuw-Zeeland, Australië, Japan, China, USA, Uruguay, Duitsland, Frankrijk, Engeland, ...
07/06/2013: 20 jaar Hex en doop van de nieuwe klimroos: 'Gardens of Hex'
Naar aanleiding van 20 jaar plantenbeurs in Hex werden 11 nieuwe planten gedoopt waaronder 9 met de naam Hex.
Een apart verjaardagcadeau als erkenning voor Graaf en Gravin Ghislain d'Ursel die tweemaal per jaar hun tuinen openzetten.
24/05/2013: Duinenrozen openen het rozenseizoen!
In de maand mei mogen de duinenrozen (Rosa pimpinellifolia, R. spinosissima) het rozenseizoen openen met een onbeschrijfelijke grandeur. Een waterval van geurende witte, roze en gele bloemen kondigen de start van het rozenseizoen aan. We verlangen ieder jaar naar dit moment. Na de koude en vooral lange winter van 2013 maken de bloemen ons overgelukkig.
23/01/2013: Sneeuw op de kwekerij!
Deze winter hebben we het geluk dat er heel wat sneeuw valt wat een isolerend deken voor onze rozen vormt.
11/09/2012: 'Guirlande d'Amour' ® krijgt predicaat ADR Roos
Op 11/09/2012 verkreeg de roos ‘Guirlande d’Amour’ het predicaat van ADR Roos (Algemeine Deutsche Rosenneuheitenpruefung), een kwaliteitslabel gegeven door de Duitse rozencommissie.

19/06/2012: Internationale Rozenconcours te Baden-Baden (DE), 60 jaar
De stad Baden-Baden (DE) organiseert reeds 60 jaar een Internationale Wedstrijd voor nieuwe rozen.
Sinds de aanvang in 1952 nemen de Boomkwekerijen Louis Lens aan deze wedstrijd deel, waarvoor we op dinsdag 19 juni een oorkonde in ontvangst mochten nemen.
Ook de firma's Kordes (DE), Meilland (FR) en Tantau (DE) nemen al 60 jaar deel.
28/05/2012: Boek: 'Une fabuleuse foison de roses' verkrijgbaar vanaf 7 juni.
De Franse vertaling van het boek 'Uitbundig bloeiende rozen' is vanaf 7 juni verkrijgbaar op de kwekerij Lens.
Livre: ‘Une fabuleuse foison de Roses’
ISBN 9789401403825
20/04/2012: Doop van de nieuwe moschatahybride 'La Feuillerie'
Op vrijdag 20 april 2012 vierden we in Celles de 25ste verjaardag en 50ste editie van de plantenbeurs 'La Feuillerie'.
Dhr. en Mevr. Palick von Hövell verrichtten pionierswerk als ze 25 jaar geleden in hun romantische park een plantenbeurs startten. Het was het begin van een aantal andere tuinbeurs initiatieven in ons land.
Het tuingebeuren in ‘La Feuillerie’ is ondertussen uitgegroeid tot een beurs voor zeldzame en collectieplanten waar meer dan 65 gespecialiseerde kwekers hun collectie planten en nieuwigheden voorstellen in een gemoedelijke en sympathieke sfeer.
05/04/2012: Lens Roses op de Floriade Venlo
Van 5 april tot en met 12 oktober 2012 vindt in het Nederlandse Venlo de Wereld Tuinbouw Expo FLORIADE plaats.
Bezoek het 'Belgian Pavilion' en u zal vanaf juni een mooi assortiment moschatahybriden van Lens Roses kunnen bewonderen.
03/03/2012: Praktische snoeilessen bij Lens Roses
De maand maart is de ideale maand om rozen te snoeien. Zodra de strengste winterkou voorbij is en de knoppen of ogen beginnen te zwellen kunnen we aan de slag.
Naar jaarlijkse gewoonte vinden de snoeilessen bij Lens Roses plaats op de eerste donderdag, vrijdag en zaterdag van maart (in het Nederlands) en de tweede zaterdag van maart (voor de Franstalige rozenliefhebbers) .
De juiste data en uren vindt u in de rubriek 'Agenda'.

11/02/2012: Te gast in Izegem voor een voordracht 'Uitbundig bloeiende rozen'
De winter is een ideale gelegenheid om tuinplannen te maken en informatie over planten te verzamelen. De Vlaamse Vaste Plantenvereniging (VVPV) hield op 11 februari zijn jaarlijkse Plantendag. Een hoogtepunt in de activiteiten georganiseerd door de afdeling Zuid-West-Vlaanderen. De voorzitter Marnix Oosterlinck en zijn ploeg zorgden voor een warm onthaal. 65 belangstellenden volgende deze studiemiddag.
20/06/2011: Doop van de nieuwe roos 'Souvenir de Louis Lens' - 11 juni 2011
De nieuwe Moschatahybride 'Souvenir de Louis Lens' werd in het mooie kader van de rozentuin van het kasteel Hex, tijdens het Plantenfestival van 10-11-12 juni aan het publiek voorgesteld.
Meter van de roos is Mevrouw Diane van Strydonck, peter is de graaf Ghislain d'Ursel.
09/04/2011: Boek: Uitbundig bloeiende rozen, de mooiste Moschata van Lens - vanaf 12 juni
Moschatahybriden zijn de rozen van deze eeuw: ze zijn onderhoudsvriendelijk en gezond, en ze bloeien lang en uitbundig.
Onze passie: rozen en vooral de Moschata rozen willen we met u delen. Moschatas van Alden Biesen tot Woody, van Lambert (DE) en Pemberton (UK) tot Lens (BE), ... kortom een boeiend overzicht van de geschiedenis, de kenmerken, de toepassing in de tuin, de snoei en vooral de vele waardevolle soorten komen aan bod.
03/12/2010: Nu bij Lens-Roses verkrijgbaar: tuingereedschap van Sneeboer
Voor degelijk, kwalitatief en duurzaam tuingereedschap is de firma Sneeboer wereldwijd bekend.
We verkopen al een tijdje de duwschoffel, omdat deze onmisbaar is voor het schoffelen van onkruid in de tuin. In België is men vooral gewoon om met een kapper onkruid los te hakken. De duwschoffel, met lange steel is daarentegen minder belastend voor de rug en werkt zeer snel en praktisch.

23/06/2010: Actie 2010-2011 Humanitaire roos 'Maisha' ingehuldigd op vrijdag 18 juni te Ieper
Rotary club Ieper zet al enkele jaren zijn schouders onder het Maisha project.
Maisha betekent in Swahili ‘Leven’. De VZW Fondation Maisha, actief in en rond Lubumbashi in de Democratische Republiek Kongo, heeft als doel om straatkinderen een opleiding te geven en te herintegreren in de maatschappij (zie http://www.rotaryclubieper.be/html/Maisha.htm )
08/06/2010: Nieuwe roos 'Elisabeth Oberle', syn. 'Kartause Ittingen'
Op 8 juni werd in de prachtige rozentuin van het Kartuizer Klooster te Ittingen (Zwitserland) de nieuwe Lens roos 'Elisabeth Oberle', synoniem 'Kartause Ittingen' met triomfantelijke klarinetmuziek geïntroduceerd.
27/04/2010: Plantenbeurzen van Lasne en Beervelde
Tijdens de volgende weekends vinden de grootse Belgische tuinbeurzen plaats.
Lasne in Waals Branbant, in de streek van Waterloo
Beervelde in Vlaanderen, in de streek van Gent.